Dansk spilmonopol dommedagen nær

Dansk spilmonopol dommedagen nær

Den danske stat får i dag den sidste advarsel om at ophæve landets spilmonopol, sker det ikke, bliver Danmark slæbt for EF-domstolen.

Det er EU-kommissær Charlie McCreevy, der står bag advarslen og det barslede søgsmål, da han ser spilmonopolet som en barriere for fri handel og service i det indre marked.

Flere juridiske eksperter har tidligere udtalt, at det danske spilmonopol er ulovligt i EU’s indre marked. Også politisk ser monopolets dage ud til at være talte.
”Alle de kilder jeg har på den sag siger, at de danske begrundelser for at have spillemonopolet, de bliver afvist, og dermed vil kommissionen lægge sag an mod Danmark, og vi vil miste det monopol, vi har på nuværende tidspunkt,” siger det radikale medlem af Europaparlamentet, Anders Samuelsen, til TV 2 Sporten.

Hos Danske Spil tager informationschef, Thomas Rørsig, dog udmeldingen ganske roligt:
”Anders Samuelsen har forudsagt firmaets snarlige død de sidste ti år, men vi sover altså roligt om natten. Der er lang vej endnu, før der sker noget. EU-kommissionen vil ganske givet udpege nogle punkter, hvor de mener, der er noget galt, og som Danske Spil så må rette sig ind efter i forhold til vores bevilling. I de sidste 10 år har der været meget langt fra realiteterne til de formelle regler på spilleområdet, så den nye situation ændrer ikke noget for os.” 

Flere penge til dansk idræt
I Danmark får statskassen årligt over 215 milliarder kroner ind på afgift på spil. Penge som hovedsageligt går til sports- og ungdomsarbejde. Penge som staten så vil gå glip af eller hvad?

”Vi vil på ingen måde feje tæppet væk under de nuværende modtagere af tipsmidler. Faktisk ser jeg en mulighed for, at de nuværende modtagere og måske en endnu bredere skare kan komme til at modtage endnu flere midler, når monopolet falder. Det der er brug for er et skattemæssigt helt andet grundlag til at modsvare tipsmidlerne. Blandt andet igennem salg af spillelicenser,” siger spilleselskabet Betway’s danske talsmand, Jacob Leslie, til acemag.dk.

I fjor afskaffede Italien deres spilmonopol og åbnede op for udenlandske udbydere i form af salg af 17.000 spillelicenser. Hver licens kostede 1.5 millioner kroner, dermed scorede den italienske stat 25 milliarder kroner.
”Det er helt klart, at bliver der licenser udbudt, så står vi i parat i første række for at købe dem,” siger Jacob Leslie, og fortsætter: ”Vi har i fire år arbejdet på, at få monopolet afskaffet så Danmark bliver et liberalt spilleland. Og jeg tror på, at det monopol falder i dag.”

Danske Spil har ikke på nuværende tidspunkt lagt planer for nogle drastiske ændringer.
”Udmeldingen fra EU-kommissionen gør os ikke mere nervøse. Kommissionen arbejder udelukkende ud fra et sportsbetting-synspunkt, og der har konkurrencen været knaldhård gennem længere tid. Det betyder, at vi har et fantastisk produkt i Oddset, som er fuldt ud konkurrencedygtigt med de udenlandske bookmakere. Samtidigt ser det ikke ud til, at det for nogen betydning for vores andre produkter. Hvis markedet ændrer sig, er vi parate. Men der er altså lang vej igen,” pointerer informationschefen hos Danske Spil. 

 

asd